22 potravín pre správnu výživu kĺbov a chrupaviek

jedlo- výživa kĺbov a chrupaviek

Prevencia. Prevencia. A ešte raz prevencia. S ohľadom na naše kĺby a chrupavky sa toto slovo zvyčajne neopakuje či neprízvukuje tak často ako napríklad termín „liečba“ či fráza „tíšenie bolesti“. No nebolo by pekné, ak by sme práve prevenciou dokázali predísť týmto dvom spomínaným problémom? Ak by sa slovíčka liečba, bolesť a lieky v našom slovníčku ani nikdy nemuseli vyskytnúť?

Veľa ľudí si povie, že starostlivosť o telo je častokrát časovo aj inak náročná záležitosť. Výživové prípravky sú pre nás španielska dedina alebo ešte horšie, tvrdíme si, že ich nepotrebujeme (pretože tie sú predsa iba pre babky a dedkov). Cvičeniezdravý pohyb sú luxusom, ktorý si nemôžeme dovoliť či vsunúť do nášho zaneprázdneného dňa.

A pri tom si vôbec neuvedomujeme, že niekedy stačí naozaj málo, aby sme dosiahli svoj cieľ. Iba jemne prispôsobiť to, čo už aj tak denno-denne robíme. Varenie predsa neobíde nikoho. Aj tí, ktorí sa s obľubou stravujú v reštauráciách, majú vždy na výber, čo si dnes alebo zajtra dajú k obedu. Prispôsobiť náš jedálniček a pomôcť tým naším kĺbom a chrupavkám je tá najjednoduchšia vec, ktorú môžeme pre svoje telo spraviť. A ktoré sú to tie potraviny pre správnu výživu kĺbov a chrupaviek?

Výživa kĺbov a chrupaviek – omega-3 mastné kyseliny

Potraviny obsahujúce omega 3-mastné kyseliny sú to práve riešenie na posilnenie a výživu kĺbov a chrupaviek. Kyselina DHA a kyselina EPA nielenže zmierňujú bolesť pri už existujúcich problémoch s pohybovým aparátom, ale pôsobia aj protizápalovo. Pomáhajú predchádzať chorobe, akou je osteoartritída. Okrem toho pôsobia na cievy, srdce, cholesterol, mozog, pomáhajú pri epilepsii, depresii, zlepšení imunity, pamäte a koncentrácie.

Potraviny, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny:

  • Ryby (losos, ančovičky, sardinky, tuniak, sleď, makrela,…)
  • Orechy
  • Semienka
  • Oleje
  • Sója
  • Avokádo

avokado výživa kĺbov a chrupaviekTaké avokádo, ktoré slováci možno až tak často vo svojej kuchyni nevyužívajú, je úplne vhodné ako do šalátu, sendviču ako aj do špecialít ako je napr. sushi. Táto výnimočná plodina zabraňuje kôrnateniu tepien, udržuje zdravé srdce a optimálnu hladinu cholesterolu.

Selén nesmie pri výžive kĺbov a chrupaviek chýbať!

Prvok, ktorý je v malom množstve esenciálnou súčasťou rastu zvierat aj nás, ľudí. Veľmi účinný najmä pri boji s reumatickou artritídou. V súčasnosti je to látka, ktorá nesmie v našom jedálničku chýbať. V tele priemerného človeka sa bežne nachádza 5 – 10 mg selénu. V najväčšom množstve sa koncentruje v pečeni, ďalej v obličkách a v štítnej žľaze. Pri nedostatku selénu nám hrozí zníženie antioxidačnej ochrany organizmu, imunity a zvýšené percento výskytu chorôb ako sú: zlyhanie obličiek, zápal pankreasu, cirhóza pečene a podobne.

Potraviny, ktoré obsahujú selén:

  • Slnečnicové semená
  • Vajcia
  • Kuracie prsia
  • Moriak
  • Tuniak

Kolagén je základ

Kolagén – je to väzbová látka a zároveň jeden z najdôležitejších proteínov v našom tele. Tri najznámejšie kolagénové typy I, II a III sa nachádzajú v kĺboch, šľachách, väzoch, zuboch, vo svaloch či v koži. Nielen vhodný na opotrebované chrupavky, či bolestivú, problematickú pohyblivosť – kolagén je prevenciou voči starobe! Vypína pokožku, hydratuje ju, bojuje proti vráskam.

Potraviny obsahujúce kolagén:

  • Chia, ľanové a tekvicové semená
  • Losos
  • Chlorella
  • Zelenina
  • Avokádo
  • Vajíčka
  • Cesnak
  • Citrusové ovocie
  • Sója

Je pravda, že nie každý si pochutí na jedlách ako sú huspenina, tlačenka či aspik, no pravý hovädzí vývar zvládne oveľa väčšie množstvo ľudí a je nutné podotknúť, že aj on je významným kolagénovým zdrojom. Ak chceme siahnuť po neobvyklejších cestách, ako sa dostať ku kolagénu, chlorella môže byť jednou z nich. Jednobunková riasa, ktorá napomáha jeho výraznej tvorbe, podporuje aj bunečnú regeneráciu. Nebojte sa s ňou zaexperimentovať.

Viac o kolagéne sa dozviete v týchto článkoch:


Vitamíny na každom kroku

Áno, stretávame sa s nimi takmer všade a častokrát sme nimi doslova „prejedení“ aj keď ich v skutočnosti neužívame. Radí nám ich doktor, mama, pani z reklamy a aj čosi zakotvené v našom vedomí. Vitamíny sú prosto a jednoducho naozaj nenahraditeľným príjmom pre náš organizmus. Na zdravé kĺby a chrupavky sú tými najdôležitejšími vitamíny C a D.

Vitamín D prispieva k pevnosti kostí, reguluje vápnik a fosfor v našom tele, čím pomáha predchádzať osteoporóze. Jeho prísun si vieme zabezpečiť nie len stravou či tabletami, ale aj napríklad pobytom na slnku. Vitamín C zasa pôsobí ako stimulant pre tvorbu už spomínaného kolagénu, pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitu. Potravín, ktoré ho obsahujú je veľmi veľa. My si vymenujeme aspoň pár top, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať.

Potraviny obsahujúce vitamín D:

  • Rybie mäso
  • Olej
  • Vajcia

Potraviny obsahujúce vitamín C:

  • Citrusové plody
  • Paradajky
  • Zemiaky
  • Brokolica
  • Ružičkový kel

Antioxidanty sú tiež dôležité pre výživu kĺbov a chrupaviek!

Vitamín A a E podobne ako selén majú antioxidačné účinky. Čo to vlastne pre nás bežných smrteľníkov znamená? Nuž, hlavná úloha antioxidantov je zachytávanie voľných kyslíkových radikálov, ktoré – ak by neboli zachytené – smerujú k deštrukcii kĺbových buniek a nielen ich. Antioxidanty, podobne ako kolagén pomáhajú udržiavať mladistvý vzhľad a peknú, vypnutú pokožku.

tmavá čokoláda ako zdroj antioxidantov
A ak už nám aj nič z tohto zoznamu práve nevonia, vždy sa môžeme vrhnúť napríklad aj na TMAVÚ ČOKOLÁDU, ktorá je nielen bohatá na antioxidanty, ale obsahuje aj vysoké množstvo látok ako sú vláknina, horčík a draslík. Po jej konzumácií teda nemusíme mať až také obrovské výčitky svedomia.

Potraviny bohaté na antioxidanty:

  • Bobule
  • Granátové jablká
  • Zelený čaj
  • Červené hrozno
  • Melón
  • Cesnak
  • Rajčiny
  • Brokolica

Granátové jablko sa možno v našej kuchyni nevyskytuje príliš často, no šťava z neho môže byť veľmi účinná pri regenerácií kĺbov hlavne po výraznej pohybovej aktivite. Granátové jablko sa pýši protizápalovými aj analgetickými účinkami. Vhodná je konzumácia po zmiešaní s vychladeným zeleným čajom, nakoľko samotná šťava z granátového jablka má horkastú chuť.

Pri kĺboch nezabúdajme na vodu

voda - výživa kĺbov a chrupaviekHlavne v letných mesiacoch, kedy je naše telo častokrát dehydrované a prísun vody zvykneme zanedbávať kvôli rôznym iným – hlavne outdoorovým aktivitám. Správny pitný režim je prospešný pre celý organizmus, no konkrétne aj pre naše kĺby. Voda totižto kĺby a tkanivá zásobuje dôležitými látkami, a tým zabezpečuje ich správnu činnosť. Optimálne by sme mali vypiť najmenej 2 litre vody denne. Vyhýbať by sme sa pritom mali ochuteným a perlivým vodám, a samozrejme, alkoholu.

A nakoniec trocha bromelaínu

Bromelaín, ktorý sa nachádza v ananáse, je rastlinný enzým zmierňujúci bolesť kĺbov, opuchy a podporuje hojenie rán. Konzervovaný ananás, žiaľ, neprináša rovnaké účinky ako čerstvý či mrazený. Ananás má naviac aj upokojujúce účinky na podráždený žalúdok (napríklad aj po zvýšenom užívaní liekov).

Zdroje

https://plnielanu.zoznam.sk/c/4226/strava-pre-zdrave-klby-co-by-ste-im-rozhodne-mali-dopriat https://www.mojavyziva.sk/zdrave-klby-strava/

https://casprezeny.pluska.sk/clanok/95332/aby-viac-nevrzgali-tu-su-najlepsie-potraviny-na-bolave-klby http://treningy.eu/vsetky-potraviny-a-doplnky-vyzivy-pre-zdrave-i-chore-klby/ https://www.jamieson.sk/odborne-clanky/odborne-clanky-jamieson/ste-pripraveni-porazit-bolest-klbov-toto-su-4-potraviny-proti-artritide/

http://www.vup.sk/index.php?mainID=1&navID=42

https://www.kompava.sk/selen-a-jeho-priaznive-ucinky

https://urobsisam.zoznam.sk/recepty/ako-svojmu-telu-dodat-prirodny-kolagen-a-mat-zdrave-klby https://www.collagen-placenta.eu/sk/article/28/172/kolagen-v-potravinach

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *